Pretraga

Veličina slova

A- A A+

 

O nama

Informativni centar za osobe sa invaliditetom "Lotos" Tuzla

Informativni centar za osobe sa invaliditetom "Lotos" je neprofitna organizacija koja djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine. Informativni centar "Lotos" okuplja osobe sa ili bez invaliditeta koje su zainteresovane da svojim radom bilo na profesionalnoj ili volonterskoj osnovi doprinesu ostvarivanju misije organizacije. 

Informativni centar "Lotos" je nastao na ideji da se sposobnosti i mogućnosti osoba sa invaliditetom predstavljaju na pozitivan način. U tom smislu ideja je 1996. godine podržana od Oxfama, Britanske humanitarne organizacije. U novembru 1997. godine, Informativni centar "Lotos" registrovan je kod Ministarstva pravde u skladu sa domaćim zakonima kao nevladina organizacija.

Misija

Svojim djelovanjem uticati na stvaranje demokratskog civilnog društva u Bosni i Hercegovini u kojemu će pitanja invalidnosti biti razmatrana kao pitanja ljudskih prava, a osobe sa invaliditetom neće se suočavati sa barijerama prilikom obrazovanja, zapošljavanja, ostvarivanja zdravstvenog i socijalnog osiguranja, informisanja, kretanja u unutarnjim i vanjskim prostorima i korištenja potrebnih servisa podrške u ostvarivanju prava koja im kao ljudskim bićima pripadaju.

Vizija

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“će biti lider u izgradnji društva bez prepreka, u kojem osobe sa invaliditetom žive samostalno po svom vlastitom izboru, uz  osiguranje potrebnih vidova podrške, ravnopravno uključeni u zajednicu, odgovorno uživaju ljudska prava koja im pripadaju.

Ciljevi

  • Ponuditi novi pristup pitanjima invaliditeta u društvu kako bi osobe sa invaliditetom imale pravo odlučivati o organizaciji vlastitog života;
  • Promovisati principe jednakih mogućnosti koje vraćaju dostojanstvo osobama sa invaliditetom u društvu;
  • Uticati na usvajanje povoljnijih zakonskih rješenja u području socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, zaposlenja i sigurnosti na radu, penzionog i invalidskog osiguranja, i regulisanja svih drugih prava za osobe sa invaliditetom, a što omogućava obezbjeđenje osnovnih sredstava za život;
  • Informisati javnost o pravima osoba sa invaliditetom. To uključuje organizovanje različitih Javnih aktivnosti i medijskih kampanja.

Pretplata na Inicijativa časopis

Kalendar događaja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

youtube i.c. lotosI.C. "Lotos" Youtube kanal

 

fb

I.C. "Lotos" Facebook

Brojač posjeta

Danas: 103

Juče: 145

Ove sedmice: 103

Ovog mjeseca: 4298

Ukupno: 681959

Naša misija

Misija naše organizacije je svojim djelovanjem uticati na stvaranje demokratskog civilnog društva u Bosni i Hercegovini u kojem će pitanja invalidnosti biti razmatrana kao pitanja ljudskih prava a osobe sa invaliditetom se neće suočavati sa barijerama prilikom obrazovanja, zapošljavanja, ostvarivanja zdravstvenog i socijalnog osiguranja, informisanja, kretanja u unutarnjim i vanjskim prostorima i korištenja potrebnih servisa podrške u ostvarivanju prava koja im kao ljudskim bićima pripadaju.

Donatori i Partneri

treshold logo

myright

microsoft logo

STIL

SIDA

 

 

Pretraga